Graf van de Onbekende Soldaat

Uit GeneaWiki Familiekunde Brussel
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Adresgegevens

Congresplaats
1000 Brussel
tel. 02 268 47 22
Bezig met het laden van de kaart...


Bouwkundige gegevens

 • Congreskolom
  • architect: Joseph Poelaert
  • inhuldiging: 26 september 1859
  • hoogte: 46 m
 • Graf van de Onbekende Soldaat
  • inhuldiging: 11 november 1922


Historiek en bijzonderheden [1]

Het Graf van de Onbekende Soldaat is een monument in Brussel waar op 11 november 1922 het stoffelijk overschot werd begraven van een onbekende soldaat. Het monument ligt aan de voet van de Congreskolom, die het Nationaal Congres van 1830 herdenkt.

In 1922 werd er op vijf verschillende militaire begraafplaatsen te Antwerpen, Liège, Namur, Ieper en Vlaanderen een doodskist opgegraven van een gesneuvelde Belgische militair waarvan de naam en de militaire graad onbekend was. De vijf lijkkisten werden overgebracht en opgebaard in het treinstation van Brugge.

Op 10 november 1922 werd de Brugse blinde oorlogsinvalide Raymond Haesebroeck naar het station gebracht. Generaal de Longueville vroeg aan de veteraan om één van de vijf kisten aan te duiden. Haesebroeck koos de vierde kist. Vanaf dan was dat het symbool voor al naamlozen die zich opofferden voor het Belgische Vaderland. De niet gekozen kisten werden herbegraven op het militair kerkhof van Brugge.

Op 11 november 1922 nam een speciale trein de lijkkist mee tot aan het Brusselse Noord-Station, waar de kist op een affuit werd geplaatst. Vandaar ging het naar de Congreskolom. Langsheen het parcours was een erehaag gevormd door oorlogsinvaliden en gedeporteerden. De doodskist werd met alle eer en in het bijzijn van de koninklijke familie begraven in de grafkelder juist voor de Congreskolom.

Bij staatsbezoeken en tijdens speciale gelegenheden worden er door de Koning en zijn hoge gasten bloemen neergelegd en de Eeuwige Vlam aangewakkerd.

Van 1951 tot 2007 bestond er een asbl (vzw) Comité de la Flamme met ondernemingsnummer 0409.267.249, die echter vrijwillig werd ontbonden.


Openingsuren

 • openbare ruimte, altijd toegankelijk


Contactgegevens

 • conservator: -
 • e-mail: -
 • website: -


Beschikbaarheid documenten

-


Geraadpleegde bronnen

 1. "Graf van de onbekende soldaat (Brussel)" Wikipedia: De vrije encyclopedie. Wikimedia Foundation. Versie 13 april 2014, geraadpleegd 6 augustus 2014. URL: <http://nl.wikipedia.org/wiki/Graf_van_de_onbekende_soldaat_(Brussel)>

Jacques A.M. Noterman, Guide des cimetières de Bruxelles : les personalités, particularités, adresses, téléphones, plans et prix de tous les cimetières de la capitale (Braine-l'Alleud, 1998). De gegevens in deze gids werden op basis van onderzoek en bevragingen bij de gemeenten of beheerders van de begraafplaatsen geactualiseerd en aangevuld.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Familiekunde Brussel
Hulpmiddelen