Help:Inhoud

Uit GeneaWiki Familiekunde Brussel
Ga naar: navigatie, zoeken

Gebruik Wikilinks

MediaWiki maakt het u zeer makkelijk om wiki-pagina's te koppelen met behulp van een standaard syntax. Als u (of iemand anders) een link naar een artikel plaatst dat nog niet bestaat, zal de link rood worden, zoals dit.

Als u klikt op een rode link zal u dit op de bewerk-pagina brengen voor het nieuwe artikel. Typ dan uw tekst, klik op opslaan en de nieuwe pagina wordt gemaakt.

Zodra de pagina gemaakt is, veranderd de link van rood naar blauw (paars voor pagina's die u hebt bezocht) dat aangeeft dat het artikel bestaat.

Dit is de meest aangewezen manier om nieuwe pagina's aan te maken omdat er direct een koppeling ontstaat met ten minste één andere pagina in de wiki. Als u een nieuwe pagina wil creëren zonder dat u een link wil aanmaken, moet u zich volgende zaken afvragen: Past deze pagina tussen de bestaande onderdelen en hoe gaan bezoekers deze pagina dan kunnen terugvinden?

Via de zoekpagina

Als u een onderwerp opzoekt dat nog niet bestaat (via de zoekbalk) dan krijgt u direct de mogelijkheid om een nieuwe pagina te crëeren. Het is dan wel handig dat u dit nieuwe onderwerp toch direct probeert te koppelen aan een andere, reeds bestaande pagina.

Via URLs

U kan ook pagina's aanmaken door gebruik te maken van de URL's in de wiki.

Een artikel-URL ziet er meestal zo uit:

   http://www.voorbeeld.net/index.php/ARTIKEL of
   http://www.voorbeeld.net/wiki/ARTIKEL

Als u ARTIKEL hernoemt in de pagina die u wil aanmaken, dan krijgt u een lege pagina die weergeeft dat de pagina nog niet bestaat. Door te kiezen voor 'bewerken' komt u automatisch in de bewerkingspagina van een leeg artikel. Bij het kiezen voor 'aanmaken' gaat u direct naar de nieuwe artikel-pagina.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Familiekunde Brussel
Hulpmiddelen