Justitiepaleis van Brussel - Rechtbank van Eerste Aanleg

Uit GeneaWiki Familiekunde Brussel
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Adresgegevens

Waterloolaan 115
1ste verdieping
1000 Brussel
tel. 02 508 62 97
Bezig met het laden van de kaart...


Openingsuren

  • dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 12.30 uur

Contactpersoon

  • afspraak en reservatie enkel telefonisch op 02 557 78 64 (mevrouw Valerie Noel)

E-mailadres

Website

www.juridat.be/eerste_aanleg/brussel/


Beschikbaarheid documenten

De diensten van de burgerlijke stand van de rechtbank van eerste aanleg beschikken over duizenden registers. Het betreft vooral geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten, maar ook huwelijks- en andere bijlagen. Jaarlijks worden de dubbels van deze registers aan de rechtbank overgemaakt. Ook de alfabetische tienjaarlijkse tafels worden er bewaard tot 1990.

Iedereen die erom vraagt en de gebruikelijke griffierechten betaalt, kan uittreksels van documenten krijgen. Deze uittreksels zijn samenvattingen zonder de vermelding van de afstamming. Eensluidende (volledige) afschriften kunnen alleen door de betrokkene zelf, zijn echtgeno(o)t(e), zijn bloedverwanten, erfgenamen, een notaris of advocaat worden aangevraagd.

Wie onderzoek wil doen naar de geschiedenis van zijn familie of een stamboom wil opmaken, kan onder toezicht en met de hulp van het personeel de registers raadplegen.

Studenten en genealogen kunnen na toelating door de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg opzoekingen doen over een bepaalde persoon of een bepaald onderwerp.

Omdat de registers veel worden geraadpleegd, wordt er veel tijd aan het klassement besteed.

Bijzonderheden

Door het opstellen van een voorbereide lijst met op te vragen documenten kan de dienstverlening worden versneld. Voorleggen van recente (minder dan 1 jaar) toelating van de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg absoluut noodzakelijk.

Voor het gerechtelijke arrondissement Brussel kunt u aanvragen voor het raadplegen van akten van de Burgerlijke Stand van minder dan 100 jaar oud richten aan:

Voorzitter van de Nederlandstalige Rechtbank van Eerste Aanleg
Gerechtsgebouw Montesquieu
Quatre Brasstraat 13 - 2de verdieping
1000 Brussel

Gerelateerde links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Familiekunde Brussel
Hulpmiddelen